KATA változások

KATA változások

Változik a KATA adózási és besorolási rendje. Mi lehet a jövő?

Benyújtották a kata változásokra a törvényjavaslatot, aminek a lényege:

(Ezt a bejegyzést folyamatosan fogom frissíteni, amint érdemi információkat lehet megtudni)

  • kiesik a KATA-ból az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélyeknek számláz, azaz kifizetőtől szerez bevételt. Kifizető lényegében az, akinek van adószáma. Kivétel a taxisok, nekik van lehetőségük KATA-sként is nem magánszemélyek felé számlázni és bevételt szerezni. Ezzel tulajdonképpen legyilkolták a KATA-t.
  • nem lehet egyáltalán KATA-s semmilyen formában egy bt, kkt, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda, állatorvos.
  • nincs lehetőség mellékállásban KATA-snak lenni. Ha a heti munkaidője kevesebb, mint 36 óra, akkor lehet KATA-s – persze a feltételeknek meg kell felelni – és 50.000 Ft lesz a KATA.
  • aki maradhat KATA-s, neki továbbra is havi 50.000 Ft a KATA keret és 108.000 Ft az ellátási alap (táppénz, nyugdíj számítása esetén).
  • 18 millió Ft lesz az éves KATA keret, azaz havonta 1.500.000 Ft.
  • aki 2022.09.01-től kilép a KATA-ból, neki nem 18 millió Ft lesz az éves KATA bevételi kerete, hanem 12 millió Ft.
  • szó nincs arról, hogy emelkedne az alanyi mentes áfakeret, azaz jelenleg 12 millió Ft. Bár a taxisoknak megígérték és már a háborús helyzet miatt nem is kell EU engedély. Szóval ebből még bármi lehet.

Ezek a törvényjavaslat főbb pontjai.

Elvileg már ma, azaz 2022.07.12-én szavaznak is róla. Jó kérdés, hogy a rövid „egyeztetés” alatt születik-e bármilyen olyan javaslat, aminek értelme is van, illetve érdembe befolyásolni fogja az elfogadandó törvényt… [UPDATE: elfogadták és nem változott az eredeti javaslat]

Az szinte biztos, hogy a KATA változások miatt az eddigi KATA-s vállalkozók nagy részének váltani kell, illetve át kell számolnia az éves üzleti- és bevételi terveit, hiszen az alap költségei emelkedni fognak (például a könyvelési költség az biztosan, lévén minden más adózási forma több munkát igényel a könyvelőtől)…

Aki viszont benne marad majd a KATA rendszerben, annak extra odafigyeléssel kell majd kezelnie a vásárlóit és előre, hiszen nem szolgálhat majd ki (nem adhat számlát) nem magánszemélyeknek – tehát egyesületeknek, alapítáványoknak sem, mert kizárják a KATA-ból azonnal…

Amennyiben szeretne adótanácsadást kapni a KATA változások miatt, jó szívvel ajánlom a Vállalkozás Okosan-t, ahol nem csak adózási, de vállalkozás indítási tanácsokat, tippeket és oktatást is találhat egyben!

Sokaknak az átalányadó lehet majd a megoldás, de előtte érdemes tájékozódni, például ITT. De még nem érdemes kapkodni, várjuk meg, mi lesz a „végleges”, elfogadott verziója a jogszabály-változásnak…

És akkor a jövő…

Mi lesz a KATA-val most, hogy megszavazták a törvényt?

Fontos része a KATA változásoknak, hogy a KATA kizárólag lakossági szolgáltatásra lesz használható, illetve a bt-k és kkv-k nem választhatják, mint adózási formát. Tehát aki eddig bt, kkt vállalkozási formában KATA-zott, az szeptembertől kénytelen másik adózást választani.

Semmiképpen nem érdemes és ajánlott kapkodni, pánikszerűen dönteni, hiába értek mindenkit hideg zuhanyként ezek az elég jelentős KATA változások! A legjobban akkor járhat el mindenki, ha picit kivár – még ki kell jönnie a Közlönynek, illetve esélyes, hogy lesznek apróbb változások – és addig is átgondolja az éves üzleti tervét, a vállalkozását és megnézi, jól átgondolja a lehetséges megoldásokat: vállalkozási formákat és adózási lehetőségeket..

Nagyon úgy fest, hogy sokaknak járható út lesz az átalányadó. Mindenképpen érdemes egyeztetni a könyvelővel – vagy, ha az nincs, akkor legalább egy tanácsadást kérni egy jobb könyvelőtől e témában – majd csak ez után, higgadtan, számolva (vannak máris elérhető nagyon jó átalányadó kalkulátorok) és tervezve átgondolni a lehetséges megoldásokat. Az átalányadó elvileg önmagában nem okoz olyan hatalmas költség-növekedést. Kérdés persze, hogy az új adózási forma könyvelési része mennyivel lesz bonyolultabb (az lesz) és mennyivel lesz költségesebb.

Ennél a kérdésnél picit talán már nem olyan „tág” az időkeretünk, mivel elég sok könyvelő mondja már most is azt, hogy nem csak árat kell emeljen az új adónemet választóknak (is), hanem a megnövekedett könyvelési teendők okán kevesebb ügyfelet is fognak tudni vállalni – ami megintcsak áremelkedést fog okozni…

Átalányadó kalkulátor

Találtam egy irányadónak tökéletesnek tűnő kalkulátort, amivel az átalányadót és a tételes költségelszámolást lehet összehasonlítani az alap KATA-val. Ezzel már lehet legalább alap számolásokat végezni ahhoz, hogy mindenki átláthassa, „mekkora” a baj és mik azok a lehetőségek, amik BIZTOSAN nem lesznek neki jók/kedvezőek.

FONTOS! Egy ilyen kalkulátor alapján NEM SZABAD dönteni, csak gondolkodni segít. A döntések meghozatalához könyvelővel kell egyeztetni, aki figyelembe tud venni minden egyediséget…